Ett par skoband till

Nu i veckan har jag börjat på ett par nya skoband. Den här gången har jag valt att använda rött och svart garn där det är hälften av varje. Den varianten är nog min favorit att lägga av de varianter jag har att välja på, av någon anledning. Tidigare så har jag gjort ett par likadana, fast med turkost istället för svart, och det blev överraskande bra det paret. Så jag har höga förväntningar på det här paret.
Kvinnoskoband Lulesamiska skoband Skoband Skobandsläggning Svart och rött
0 kommentarer

Förberedelser inför Jokkmokks vintermarknad

Just nu håller alla på att förbereda sig inför vintermarknaden här i Jokkmokk, vilket är den allra största händelsen här. Tältkåtor i alla möjliga storlekar monteras upp, mat förbereds, snö skottas, koltar och dräkttillbehör sys och silver putsas för att nämna några saker. Det är rent ut sagt rätt hektiskt för de flesta just nu när det bara är en vecka kvar innan det börjar.
 
Det som är lite speciellt i år är att det är 100-års jubileum i Trondheim till minne av det första samiska riksmötet bara 2 dagar efter att vintermarknaden har slutat. Så vi får se hur många av både besökare och försäljare som kommer att komma i år. Det ska ju bli en hel del evenemang där också, plus att de firar Samernas nationaldag där.
 
Tillbaka till vintermarknaden igen. Det som jag tycker är allra roligast är att få gå runt och kolla på alla utställningar som kommer att finnas runt om i hela samhället. Speciellt utställningen som avgångseleverna på Samernas Utbildningscentrum har gjort, som är den som jag mest ser fram emot.
 
Där visar de koltar, olika dräkttillbehör som bälten och skoband, kåsor, knivar och andra liknande saker. Kort sagt, riktigt välgjorda saker med olika utseenden och dekorationer från hela Sápmi. Så kolla in den utställningen om ni bara ska gå på en sak under hela marknaden.
 
I samma byggnad som den utställningen, men nere i våningarna under, så säljs det dessutom slöjd och silver i alla möjliga former och färger. Tyvärr så kostar ju sakerna en del, så för min del så kommer jag nog mest bara gå runt och kolla på allt. Möjligtvis fynda lite silver eller slöjdmaterial. Jag hoppas i alla fall att kunna hitta lite snygga tyger och olika sorters garn nånstans på marknaden.
Första inlägget Jokkmokk Jokkmokks vintermarknad Samiskt hantverk Välkommen
0 kommentarer

Böckerna som jag använder

När jag letar efter mönster på olika band, bälten och skoband så är det de två böckerna på bilden som jag brukar kolla i. Den till vänster, the Art of Simple Band Weaving, innehåller en massa mönster för band som är enkla att väva. Den är väldigt bra om man nyss har startat med bandvävning eller, som jag, letar efter något enklare att väva efter ha vävt nåt mer komplicerat.
 
Den högra boken, Ave, bátte ja vuoddaga, letar jag i när jag är ute efter mönster på lissto, bälten till kolten eller skoband. Det är alltså lulesamiska mönster från Jokkmokk i den boken, vilket man ska vara medveten om och inte bara väva för att det är snygga band. Jag tycker att man åtminstone ska ha lite koll på olika färgers och mönsters kulturella betydelse innan man börjar använda mönster från den eller andra samiska vävböcker.
Band Bandvävning Böcker Jokkmokk Kvinnoskoband Lissto Lulesamiska skoband Lulesamiskt Samiska band Samiskt hantverk Skoband Skobandsläggning
0 kommentarer