Förberedelser inför Jokkmokks vintermarknad

Just nu håller alla på att förbereda sig inför vintermarknaden här i Jokkmokk, vilket är den allra största händelsen här. Tältkåtor i alla möjliga storlekar monteras upp, mat förbereds, snö skottas, koltar och dräkttillbehör sys och silver putsas för att nämna några saker. Det är rent ut sagt rätt hektiskt för de flesta just nu när det bara är en vecka kvar innan det börjar.
 
Det som är lite speciellt i år är att det är 100-års jubileum i Trondheim till minne av det första samiska riksmötet bara 2 dagar efter att vintermarknaden har slutat. Så vi får se hur många av både besökare och försäljare som kommer att komma i år. Det ska ju bli en hel del evenemang där också, plus att de firar Samernas nationaldag där.
 
Tillbaka till vintermarknaden igen. Det som jag tycker är allra roligast är att få gå runt och kolla på alla utställningar som kommer att finnas runt om i hela samhället. Speciellt utställningen som avgångseleverna på Samernas Utbildningscentrum har gjort, som är den som jag mest ser fram emot.
 
Där visar de koltar, olika dräkttillbehör som bälten och skoband, kåsor, knivar och andra liknande saker. Kort sagt, riktigt välgjorda saker med olika utseenden och dekorationer från hela Sápmi. Så kolla in den utställningen om ni bara ska gå på en sak under hela marknaden.
 
I samma byggnad som den utställningen, men nere i våningarna under, så säljs det dessutom slöjd och silver i alla möjliga former och färger. Tyvärr så kostar ju sakerna en del, så för min del så kommer jag nog mest bara gå runt och kolla på allt. Möjligtvis fynda lite silver eller slöjdmaterial. Jag hoppas i alla fall att kunna hitta lite snygga tyger och olika sorters garn nånstans på marknaden.
Första inlägget Jokkmokk Jokkmokks vintermarknad Samiskt hantverk Välkommen
0 kommentarer